Spelbeschrijving Schildersmemory - Schildersvakopleiding
Met deze spelregels kan je als docent of begeleider van de kinderen uitleg geven over het doel en de werking van Schildersmemory
Doel
Het doel van het spel is om kinderen kennis te laten maken met het vak.
De schilders- en onderhoudssector is een mooie, innovatieve sector met veel kansrijke beroepen. Veel kinderen en jongeren kennen het beroep schilder/onderhoudsspecialist eigenlijk niet meer. Vroeger stond er op iedere hoek van de straat wel een schilder. Of was er een schildersbedrijf gevestigd in de wijk waar je woonde. Nu is veel werk onzichtbaar, bijvoorbeeld omdat veel achter steigerdoeken gebeurt! Met behulp van dit spel leren de kinderen spelenderwijs de gereedschappen, beroepen en kenmerken van de sector kennen.
Het spel is verdeeld in 4 clusters: gereedschappen, klimmaterialen, beroepen en soorten werken.
De spelers proberen zoveel mogelijk paren van kaartjes met dezelfde afbeelding om te draaien. Er zijn 24 kaartjes, waarbij elk kaartje twee keer voorkomt. De kaartjes worden geschud en op de kop (plaatje naar beneden) neergelegd.
Memory wordt gespeeld met de richting van de klok mee. Tijdens de beurt draait de speler een kaartje naar keuze open. Vervolgens draait deze een tweede kaartje open. Als de afbeeldingen op beide kaartjes gelijk zijn, dan neemt de speler de twee kaartjes en legt deze voor zich neer. Vervolgens is de speler nog een keer aan de beurt, tot er twee kaartjes zijn opengedraaid, die géén paar vormen. De twee openliggende kaartjes worden weer gedekt op hun plaats teruggelegd. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.
Het spel eindigt als alle kaartjes van het speelveld zijn genomen. De speler met de meeste paren wint.
In de beschrijving vind je verder uitleg over de gereedschappen, beroepen, klimmaterialen en de soorten projecten. Het is de bedoeling om bij het draaien van de kaartjes, de plaatjes te bespreken aan de hand van deze uitleg.
Bekijk de toelichting op alle kaartjes
Veel plezier met het spelen van het spel! En voordat je begint, bekijk eerst eens deze video over het vak.