Jesse: 'Mijn leermeester is een echte vakidioot'
Jesse: 'Mijn leermeester is een echte vakidioot'

Als je de beroepsbegeleidende opleiding volgt, ga je vier dagen per week aan de slag bij een leerbedrijf. Daar leer je de fijne kneepjes van het vak. Dat bevalt Jesse Bernhart, die werkt bij T. Nijhoff Schildersbedrijf in Dordrecht, prima.

“Ik heb hier een vaste leermeester die ik alles kan vragen. Hij staat altijd voor mij klaar en is een echte ‘vakidioot’. De collega’s nemen echt de tijd voor je. Ik krijg heel veel kansen en mogelijkheden om technieken te leren. Ik volg een BBL-traject, waarbij ik in de zomer meer buiten werk en één dag in de week naar school ga. In de winter draait het een beetje om, dan gaan we meer naar school en werken we minder bij het bedrijf.

We hebben een hele leuke groep leerlingen waarmee we op school ook allerlei technische opdrachten maken. Ik ben op dit moment bezig met het restaureren van oude luiken aan een monumentaal pand. Dat is gaaf om te doen en ik ben heel trots op het resultaat. Het werken aan zo’n monumentenpand is super. Je ziet het onder je handen opknappen.”

Saskia: 'Ik heb een stoer beroep'

Saskia Tijhuis zat in de horeca, maar vond schilderen uiteindelijk veel leuker. “Je ziet direct resultaat van wat je doet. Ik ga echt met plezier naar mijn werk. Oude panden vind ik het leukste, met veel sierwerk en daklijsten met allerlei vormen.”

Na de opleiding is Saskia als fulltime schilder gaan werken bij Hoogvliet Totaalonderhoud. “Mensen verwachten niet van mij, dat ik schilder ben. Het is best een stoer beroep en ik zie eruit als een meisjesachtig meisje. Maar ik doe precies hetzelfde als de mannen doen. Alleen tijdens mijn zwangerschap mocht ik dat even niet en gebruikte ik ook alleen watergedragen verven.”

“In de zomer zijn we vroeg klaar, want we beginnen dan eerder. Buiten werken is heerlijk, zelfs in de winter. Het is dan wel even wennen, maar daarna is het gewoon fijn!”

Saskia: 'Ik heb een stoer beroep'