OnderhoudNL Opleidingen - Schildersvakopleiding Leerbedrijf worden

LEERBEDRIJF WORDEN

De schildersvakopleiding is Het opleidingsbedrijf van en voor de bedrijfstak schilderen en vastgoedonderhoud. De schildersvakopleiding leidt de nieuwe generatie allround schilders op. De Aanvullende Praktijk Scholing (PAS) voorziet in traditionele en nieuwe thema’s. De leerlingen van nu zijn de vakkrachten van de toekomst.

Er wordt een fors tekort aan vakmensen in de schilder- en onderhoudsbranche verwacht. Een schildersvakopleiding verzekert zich van jong schilderstalent én continuïteit voor het bedrijf. Zorg dat ook u zich verzekert van jong talent en word ook leerbedrijf.

 

VAKKRACHTEN

Schildersvakopleiding leidt de nieuwe generatie allround schilders op. De Praktijk Aanvullende Scholing (PAS) voorziet in traditionele en nieuwe thema’s. De leerlingen van nu zijn de vakkrachten van de toekomst.

 

VOORDELEN

Een Schildersvakopleiding leerling is niet in dienst van het leerbedrijf.

 • Geen salarisadministratie
 • Winterscholing in de praktijkleerwerkplaats van Schildersvakopleiding
 • Ondersteuning van u als leerbedrijf bij begeleiding van de leerling in de beroepspraktijk

SCHOLING DIE PAST

Medewerkers van Schildersvakopleiding leerbedrijven spijkeren hun vaardigheden bij tijdens de praktijkgerichte cursussen die worden georganiseerd.

 

SAMENWERKEN MET Schildersvakopleiding LEVERT OP!

 • Instroom van potentiële vakkrachten
 • Breed opgeleide leerlingen
 • Flexibel personeel via Schildersvakopleiding NEXT

 

ERKENNING & REGLEMENT

Een Schildersvakopleiding leerbedrijf moet geregistreerd zijn als erkend leerbedrijf.

 

ERKENNING

Per 1 augustus 2015 zijn de taken van de zeventien kenniscentra overgeheveld naar SBB: de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven.  Alle erkende leerbedrijven komen terecht in het Register van Erkende Leerbedrijven.

 

CRITERA

De bepalingen en criteria waaraan een bedrijf moet voldoen om een erkenning als leerbedrijf te krijgen en opgenomen te worden in het Register, zijn vastgelegd in één landelijk erkenningsreglement. In het erkenningsreglement staan alle regels, die zijn bedoeld om de kwaliteit van onze opleiding te waarborgen. Schildersvakopleiding werkt uitsluitend samen met erkende leerbedrijven.

Kijk hier voor de criteria van SBB.

 

AANVRAGEN ERKENNING

Nieuwe leerbedrijven kunnen een erkenning aanvragen. Zodra is vastgesteld dat het bedrijf aan alle eisen voldoet, wordt het bedrijf opgenomen in het register van erkende leerbedrijven. Op dat moment kan een leerling bij het bedrijf geplaatst worden.

 

Het leerbedrijf:

 • biedt een passende leerwerkplek voor de leerling;
 • biedt de leerling een goede en veilige leerplaats;
 • geeft voldoende en deskundige begeleiding;
 • overlegt regelmatig met Schildersvakopleiding;

 

Klik hier om uw erkenning aan te vragen

VOORDELEN

Samen bouwen met Schildersvakopleiding levert op!

 

Een Schildersvakopleiding leerbedrijf kan rekenen op constante instroom van potentiële vakkrachten. Schildersvakopleiding doet meer. Samenwerken met Schildersvakopleiding betekent exclusief gebruik kunnen maken van nog meer voordelen.

 • Breed opgeleide leerlingen
 • Winterscholing
 • Praktijkaanvullende scholing voor medewerkers van het leerbedrijf
 • Ontmoetingsplaats voor branchegenoten
 • Flexibel personeel  via Schildersvakopleiding NEXT
 • Ondersteuning

SAMENWERKING

Schildersvakopleidingwerkt samen met diverse organisaties in het belang van het opleiden van de leerlingen.

 

De opleidingslocaties werken samen met één of meerdere ROC’s. Samen met hen geven we de opleiding vorm. Ook wordt structureel samengewerkt met vmbo-scholen. Zo maken jongeren al tijdens hun middelbare schooltijd kennis met het mooie schildersvak. De samenwerking met gemeenten en provincies geeft de opleidingslocaties een stevige plek in de regio.

 

Schildersvakopleidingheeft nauw contact met sociale partners, vakbonden en OnderhoudNL. Samen zorgen zij voor een goed opleidingsbeleid in de branche en een passende CAO.

 

Het bundelen van krachten levert op: samen staan we sterk.

VEEL GESTELDE VRAGEN

Als het op bouwen aan de toekomst in de schilderbranche aankomt, zijn zowel schildersbedrijven als leerling schilders met Schildersvakopleiding het beste af. 

Op deze pagina vindt u verwijzingen naar veel gestelde vragen over diverse onderwerpen.
Staat uw vraag er niet tussen, stel dan uw vraag via de link onderaan deze pagina of neem contact op met de opleidingslocatie bij u in de buurt.

 

Mijn bedrijf heeft plaats voor een leerling. Wat nu?

Neem contact op met de opleidingslocatie bij u in de buurt.
Bent u al leerbedrijf van Schildersvakopleiding, dan organiseert Schildersvakopleiding een kennismakingsgesprek voor u met een leerling.
Bent u nog geen leerbedrijf van Schildersvakopleiding, dan wordt er een kennismakingsgesprek met u georganiseerd.
Tijdens dit gesprek  worden de wensen en mogelijkheden van uw bedrijf besproken.
Als uw bedrijf nog geen erkend leerbedrijf is, dan legt Schildersvakopleiding voor u het contact met de SBB. De samenwerking kan vervolgens starten.

 

Hoe wordt mijn bedrijf een erkend leerbedrijf?

De SBB erkent bedrijven als leerbedrijf. De opleidingsadviseur screent uw bedrijf, regelt de erkenning als leerbedrijf en adviseert u bij het organiseren van de opleiding in uw bedrijf.
Bel of e-mail de opleidingsadviseur van de SBB bij u in de regio. Uiteraard kan ook Schildersvakopleiding u in contact brengen met de juiste persoon van de SBB.

 

Wat is de taak van een leermeester?

Een leermeester is degene bij het leerbedrijf die leerlingen begeleidt.  Hij is de spil in de opleiding van de leerling en speelt een belangrijke rol bij het beoordelen van de leerprestaties van een leerling.  Een leermeester heeft het beroep waarvoor de leerling in opleiding is. Hij is dus het dagelijkse voorbeeld voor de leerling.

 

Hoe wordt iemand leermeester?

Het belangrijkste is dat de werknemer werkt bij een erkend leerbedrijf, of bij een bedrijf dat erkend leerbedrijf wil worden. Een gemotiveerde, ervaren en gediplomeerde werknemer kan een leerling in opleiding onder zijn hoede nemen. Hij of zij wordt dan leermeester. De leermeester is voor de leerling het vaste aanspreekpunt binnen het leerbedrijf.

 

Hoeveel tijd kost het opleiden van een leerling?

Het begeleiden van een leerling kost tijd. Hoeveel tijd is  afhankelijk van de leerling, van het opleidingsniveau en van de hoeveelheid (werk-)ervaring die de leerling al heeft. Het kennismakingsgesprek is bedoeld om de kijken of er een ‘klik’ is tussen uw bedrijf en de leerling, maar ook om in te schatten hoeveel tijd de begeleiding van deze leerling zal kosten.

Hoe langer de leerling meeloopt, hoe minder tijd de leermeester kwijt zal zijn. De leerling zal immers steeds zelfstandiger gaan werken.

 

Kan mijn bedrijf via Schildersvakopleiding ook flexibel personeel inhuren?

Schildersvakopleiding heeft Schildersvakopleiding NEXT, de uitzendpoot die exclusief is voor Schildersvakopleiding-leerbedrijven.

Via Schildersvakopleiding  NEXT  kunnen Schildersvakopleiding leerbedrijven flexibel beschikken over gekwalificeerde vakkrachten. Deze vakkrachten zijn gediplomeerde ex-leerlingen van Schildersvakopleiding die na afronding van hun opleiding niet in dienst konden treden bij het leerbedrijf waar zij tijdens hun opleiding gedetacheerd zijn geweest. Via Schildersvakopleiding gaan deze vakkrachten op uitzendbasis aan de slag in de branche.

 

Geeft Schildersvakopleiding ook advies over de ontwikkeling van mijn huidige medewerkers?

Schildersvakopleiding is u ook graag van dienst bij het verder ontwikkelen van de (vak-)vaardigheden van uw medewerkers. De opleidingslocatie bij u in de buurt kan samen met u bekijken welke opleidingswensen uw bedrijf heeft. We kunnen die wensen vertalen naar opleidingsactiviteiten voor uw medewerkers.