OnderhoudNL Opleidingen - De opleiding

Vastgoedonderhoud, wat een mooi vak

Onderhoudsspecialisten zijn de mooi makers van Nederland. Gebouwen en voorwerpen zijn vaak voorzien van een verflaag om ze mooier te maken en te beschermen. Je kunt als onderhoudsspecialist trots zijn op je afgeleverde werk. Een onderhoudsspecialist heeft te maken met blije mensen wanneer klanten tevreden zijn over het werk.

Een onderhoudsspecialist kan veel meer dan alleen met verf werken. Het houdt niet op bij een pot verf en een kwast. Ook behangen, glaszetten en verfspuiten horen tot de taken van een onderhoudsspecialist. Bovendien zijn er technieken in het vak waarin jij je kunt bekwamen, zoals houtimitatie en werken met bladgoud of het behandelen van hout- en betonrot.

Het vak onderhoudsspecialist kun je leren via OnderhoudNL Opleidingen. Wij zijn een samenwerkingsverband dat vooral jonge mensen opleidt tot het beroep onderhoudsspecialist.

Wij werken daarbij nauw samen met vastgoedonderhoudsbedrijven die graag een leerling op willen leiden en met ROC’s die theorielessen verzorgen. De praktijklessen volg je bij OnderhoudNL Opleidingen.

Wat zijn je mogelijkheden:

Niveau 2 Schilder - onderhoudsspecialist

Je leert schilderwerk uit te voeren op allerlei ondergronden zoals hout, steen en metaal. Als onderhoudsspecialist zorg je ervoor dat oude en nieuwe gebouwen weer mooi strak in de verf zitten. Soms moet je de ondergrond eerst repareren, bijvoorbeeld bij houtrot. Je moet dus veel weten van de ondergronden en materialen waarmee je werkt. Je hebt bovendien gevoel voor kleur.

Je voert je werkzaamheden in een schilders- of onderhoudsbedrijf uit onder begeleiding of in teamverband.

Niveau 3 in 3 jaar Gezel schilder/ voorman

Een gezel schilder doet eigenlijk hetzelfde werk als een schilder, maar is in staat zelfstandig te werken en het eigen werk te beoordelen. Als gezel schilder begeleid je ook leerlingen van de opleiding. Je levert mooi schilderwerk af. Je weet alles van ondergronden, materialen, verfsystemen, kleuren en duurzaam onderhoud.

Kortom, je levert vakwerk en kunt daarnaast ook leerlingen begeleiden en aansturen.

Niveau 4 Restauratie schilder uitvoerder/calculator/werkvoorbereider

Restaureren betekent terugbrengen in de oude staat. Dat is secuur werk. Vaak gaat het om gebouwen van honderden jaren oud. Als restauratie schilder kun je onderzoeken hoe een ruimte er vroeger uitzag. En je weet hoe je die weer in de oorspronkelijke staat kunt terugbrengen. Je hebt kennis van oude behangtechnieken en inzicht in klassiek kleurgebruik.

Als decoratieschilder ben je creatief bezig en pas je technieken toe zoals sjabloneren, belettering, glaceren, het maken van hout- en marmerimitaties. 

 • Schilder worden
  • Onderhoudsspecialisten zijn de mooi makers van Nederland. Gebouwen en voorwerpen zijn vaak voorzien van een verflaag om ze mooier te maken en te beschermen. Je kunt als onderhoudsspecialist trots zijn op je afgeleverde werk. Een onderhoudsspecialist heeft te maken met blije mensen wanneer klanten tevreden zijn over het werk.

   Een onderhoudsspecialist kan veel meer dan alleen met verf werken. Het houdt niet op bij een pot verf en een kwast. Ook behangen, glaszetten en verfspuiten horen tot de taken van een onderhoudsspecialist. Bovendien zijn er technieken in het vak waarin jij je kunt bekwamen, zoals houtimitatie en werken met bladgoud of het behandelen van hout- en betonrot.

   Het vak onderhoudsspecialist kun je leren via OnderhoudNL Opleidingen. Wij zijn een samenwerkingsverband dat vooral jonge mensen opleidt tot het beroep onderhoudsspecialist.

   Wij werken daarbij nauw samen met vastgoedonderhoudsbedrijven die graag een leerling op willen leiden en met ROC’s die theorielessen verzorgen. De praktijklessen volg je bij OnderhoudNL Opleidingen.

   Wat zijn je mogelijkheden:
 • Het schildersvak leren bij een schildersvakopleiding
  • Je leert schilderwerk uit te voeren op allerlei ondergronden zoals hout, steen en metaal. Als onderhoudsspecialist zorg je ervoor dat oude en nieuwe gebouwen weer mooi strak in de verf zitten. Soms moet je de ondergrond eerst repareren, bijvoorbeeld bij houtrot. Je moet dus veel weten van de ondergronden en materialen waarmee je werkt. Je hebt bovendien gevoel voor kleur.

   Je voert je werkzaamheden in een schilders- of onderhoudsbedrijf uit onder begeleiding of in teamverband.
 • Werkend leren, waarom ook niet?
  • Werkend leren, waarom ook niet?