‘Zonder leerlingen korte toekomst’

‘Het ambacht behouden, zodat ons bedrijf blijft bestaan. Ook over 20 jaar nog. Daarom hebben wij structureel aandacht voor het opleiden van jong talent. In samenwerking met de schildersvakopleiding Zutphen, Cibap Zwolle en Nimeto Utrecht vinden ambitieuze jongens en meisjes bij ons een leerwerkplek.

Gemiddeld lopen er drie leerlingen gedurende het jaar mee. Onze leermeesters steken daar veel tijd in. Ze begeleiden ze vaktechnisch en vaak ook op sociaal vlak. We willen natuurlijk graag dat ze allemaal allround schilder worden. Dat ze niet alleen het schildersvak goed in de vingers hebben, maar ook zelfstandig op pad kunnen naar opdrachtgevers.

Vaak stroomt jong talent na de opleiding door naar een vaste aanstelling binnen ons bedrijf, waardoor wij met trots kunnen spreken over onze eigen kweek. Het mes snijdt aan twee kanten. Zij vinden een toekomstbestendige baan bij een mooi bedrijf en wij houden ons personeelsbestand op peil.’

Gert-Jan Oostveen, eigenaar Oostveen Meesterschilders in Velp

‘Zonder leerlingen korte toekomst’
‘Mix van jong en oud geeft energie’
‘Mix van jong en oud geeft energie’

‘Als groot schildersbedrijf nemen we natuurlijk onze verantwoording als het gaat om opleiden van nieuwe vakkrachten. Daarom komen er al sinds de oprichting van het bedrijf – zo’n 50 jaar geleden – leerlingen bij ons over de vloer. Momenteel werken we samen met Espeq en ROC’s, waaronder mboRijnland.

Naast vakkennis, vinden we liefde voor het vak belangrijk. Toppers die de schildersbranche in willen, zijn bij ons van harte welkom. In de vestiging in Amsterdam zijn 37 schilders aan het werk, waarvan 7 leerlingen. Een goede mix van ‘jong’ en ‘oud’ op de werkvloer geeft energie. Ervaren krachten leren de jeugd vaktechnische zaken, maar ook omgekeerd wordt kennis gedeeld. Laatst bereidde een leerling een opdracht in Haarlem voor. Keek hij eerst op Google Earth hoe het pand en de straat eruit zagen, zodat we meteen het juiste steigermateriaal konden meenemen. Dat hebben onze oudere werknemers nu ook overgenomen. Dat vind ik zo leuk aan de samenwerking.

Naast de wisselwerking tussen leerlingen en schilders, is ook de afstemming met de scholen een belangrijk punt. Zowel voor de opleidingen als de bedrijven is het van belang dat theorie en praktijk zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Ontwikkelingen gaan snel. Denk aan nieuwe spuittechnieken, verven. We moeten elkaar over en weer scherp houden en blijven informeren. Als leerbedrijf kun je op die manier de vinger aan de pols houden als het gaat om de toekomst van het schildersvak.’

David Hoogerdijk, vestigingsleider ToekomstSchilders Amsterdam

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de schildersvakopleiding bij u in de buurt. Zij informeren u graag.

[ultimate-faqs include_category="leerbedrijf"]