Direct geld verdienen en baangarantie

‘In het praktijkonderwijs heb je veel vakken. Mijn schilderdocent zei dat ik er gevoel voor had. In eerste instantie wilde ik helemaal niet met m’n handen werken. Ik ben het gewoon gaan proberen en kreeg er steeds meer lol in. Na niveau 1, heb ik ook niveau 2 en 3 gedaan. Na de opleiding had ik direct een baan. Ik heb gesolliciteerd bij het leerbedrijf en werk bij de Noordhoek schilderwerken.

Slecht onderhouden houtwerk weer mooi maken. Van een 4 naar een 10. Dan heb ik eer van m’n werk. Dat is echt leuk aan dit vak. En natuurlijk met mensen omgaan. Met collega’s, maar soms ook met bijvoorbeeld bewoners van een pand waar je aan het werk bent, bouw je echt een band op. Dat sociale moet natuurlijk wel in je zitten.

Mijn tip: doe net als ik, probeer het gewoon! Als het schildersvak je ligt, heb je altijd werk en kun je je eigen geld verdienen.’

Jorick Dol (22)

Direct geld verdienen en baangarantie

van leerling
tot pro


Of je nu wel of geen opleiding hebt afgemaakt, maar ook als je een havodiploma hebt. Als je pro wilt worden in de schildersbranche, heb je in het mbo de keuze uit twee leerwegen: één met veel praktijk (BBL) en één met minder praktijk (BOL).

Beroepsopleidende leerweg (BOL)

Je leert vooral op school. Werkervaring doe je op tijdens stages. Daarvoor ontvang je vaak een vergoeding.

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Je werkt vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. Voor de theorie ga je meestal één dag of twee avonden in de week naar school. Voor het werk dat je doet, ontvang je een salaris.

schema
Klik voor vergroting