De beste schilders van Nederland

Job: 'Gemakkelijk was het zeker niet'

“Het was heel hard werken en ik ben blij dat ik al mijn opdrachten binnen de tijd heb afgekregen. Gemakkelijk was het zeker niet. In mijn training gebruikte ik bijvoorbeeld verf van hetzelfde merk waar tijdens WorldSkills ook mee geschilderd wordt. Maar bij de eerste aanzet met de kwast merkte ik al dat de verf daar totaal anders reageerde. Dat zijn wel uitdagingen waar je dan mee te maken krijgt.” Job Budding van de Schildersvakopleiding Geldermalsen kijkt met plezier terug op zijn deelname aan WorldSkills 2019 in Kazan (Rusland). “Wat mijn vak mooi maakt is dat je mensen er een blij gevoel door kan geven, bijvoorbeeld als je ergens heel goed je best op hebt gedaan en je zet iets strak neer. Het geeft dan een voldaan gevoel als je terugkijkt op een mooi stukje vakwerk!’

Het onderdeel schilderen bij WorldSkills 2019 is gewonnen door Stefan Planitzer uit Oostenrijk. Daniela Ziller uit Zwitserland en Mathilde Mortier uit Frankrijk eindigden als tweede en derde. 23 schilders bonden de strijd met elkaar aan. Jos Budding eindigde als zeventiende en is daarmee de beste Nederlandse schilder.

Coach Henk Baas van WorldSkills Netherlands: “Een goede prestatie, want het niveau was heel hoog. Kandidaten uit landen als Zuid-Korea, Rusland en China zijn al jaren aan het trainen. Dat maakte het soms David tegen Goliath, want de Nederlandse deelnemers starten meestal pas in maart met de voorbereiding – náást school en werk. Voor een ‘Medal of Excellence’, een erkenning van een bovengemiddelde prestatie, zijn 700 punten nodig. Job scoorde er 682. Dat is ontzettend knap.”

Voor de camera van SchildersVakTV blikte Budding terug op de kiem van zijn professionele avontuur. Kijk hier

schilder
Veronica: 'Tok Tok City'
schilder

De Barneveldse Veronica Natzijl-van Koot (25) van de Schildersvakopleiding Amersfoort behaalde de derde plek bij de landelijke finale van de mbo-vakwedstrijd Skills Heroes. Veronica startte met de voorrondes op haar eigen school, het MBO Amersfoort. Vanuit daar mocht ze door naar kwalificatiewedstrijden op diverse mbo-instellingen. Uiteindelijk ging ze in de finale aan de slag met deelopdrachten, zoals het schilderen van een kozijn en paneeldeur en diverse decoratieve schildertechnieken. Haar motivatie om mee te doen aan de wedstrijd? “Ik vind het leuk om te kijken in welke mate ik het schildersvak beheers.”

Haar vrije opdracht kreeg de titel ‘Tok Tok City’. “Als echte Barneveldse ben ik trots op mijn mooie kippendorp. Daarom heb ik bij de vrije opdracht voor de vlag van Barneveld gekozen en in de uitwerking een paar mooie kippen verwerkt.”

Tijdens Skills Heroes The Final streden acht studenten om de winst. Mike de Lange van ROC van Twente eindigde als 2de. Jos Budding overtrof zijn eigen verwachtingen en kreeg een gouden medaille. Lees hier meer.