OnderhoudNL Opleidingen - FAQ leerbedrijf worden

VEEL GESTELDE VRAGEN

Op deze pagina vindt u veel gestelde vragen en antwoorden over het worden van een Erkend Leerbedrijf OnderhoudNL Opleidingen.
Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan even contact op met de schildersvakopleiding bij u in de buurt. Zij informeren u graag.

Overzicht van opleidingslocaties.

 • Mijn bedrijf heeft plaats voor een leerling. Wat nu?
  • Neem contact op met een Schildersvakopleiding bij u in de buurt.
   Bent u al leerbedrijf van een Schildersvakopleiding? Dan regelt de Schildersvakopleiding een kennismakingsgesprek voor u met een leerling.
   Bent u nog geen leerbedrijf van een Schildersvakopleiding? Dan wordt er een kennismakingsgesprek met u geregeld. Tijdens dit gesprek worden de wensen en mogelijkheden van uw bedrijf besproken. Als uw bedrijf nog geen erkend leerbedrijf is, dan legt de Schildersvakopleiding voor u het contact met de SBB. De samenwerking kan vervolgens starten.
 • Hoe wordt mijn bedrijf een erkend leerbedrijf?
  • De SBB erkent bedrijven als leerbedrijf. De opleidingsadviseur screent uw bedrijf, regelt de erkenning als leerbedrijf en adviseert u bij het organiseren van de opleiding in uw bedrijf. Bel of e-mail de opleidingsadviseur van de SBB bij u in de regio. Ook kan de Schildersvakopleiding u uiteraard in contact brengen met de juiste persoon van de SBB.
 • Wat is de taak van een leermeester?
  • Een leermeester is degene bij het leerbedrijf die leerlingen begeleidt in de dagelijkse praktijk. Hij/zij is een ervaren vakman met kennis van de opleiding.
 • Hoe wordt iemand leermeester?
  • Het belangrijkste is dat de leermeester werkt bij een erkend leerbedrijf, of bij een bedrijf dat erkend leerbedrijf wil worden. Een gemotiveerde, ervaren en gediplomeerde leermeester kan een leerling in opleiding onder zijn of haar hoede nemen. De leermeester is voor de leerling het vaste aanspreekpunt binnen het leerbedrijf.
 • Hoeveel tijd kost het opleiden van een leerling?
  • Een BBL-leerling is gedurende twee jaar, vier dagen per week aan het werk bij een leerbedrijf. Het begeleiden van een leerling kost tijd. Hoeveel tijd is afhankelijk van de leerling, van het opleidingsniveau en van de hoeveelheid (werk-)ervaring die de leerling al heeft. Het kennismakingsgesprek is bedoeld om de kijken of er een ‘klik’ is tussen uw bedrijf en de leerling, maar ook om in te schatten hoeveel tijd de begeleiding van deze leerling zal kosten.
   Hoe langer de leerling meeloopt, hoe minder tijd de leermeester kwijt zal zijn. De leerling zal immers steeds zelfstandiger gaan werken.
 • Geeft Schildersvakopleiding ook advies over de ontwikkeling van mijn huidige medewerkers?
  • De Schildersvakopleiding bij u in de buurt is u ook graag van dienst bij het verder ontwikkelen van de (vak-)vaardigheden van uw medewerkers. De opleidingslocatie bij u in de buurt kan samen met u bekijken welke opleidingswensen uw bedrijf heeft. We kunnen die wensen vertalen naar opleidingsactiviteiten voor uw medewerkers. Bekijk het trainingsaanbod van OnderhoudNL.