OnderhoudNL Opleidingen - FAQ leerbedrijf worden

VEEL GESTELDE VRAGEN

Als het op bouwen aan de toekomst in de schilderbranche aankomt, zijn zowel schildersbedrijven als leerling schilders met Schildersvakopleiding het beste af. 

Op deze pagina vindt u verwijzingen naar veel gestelde vragen over diverse onderwerpen.
Staat uw vraag er niet tussen, stel dan uw vraag via de link onderaan deze pagina of neem contact op met de opleidingslocatie bij u in de buurt.

 • Mijn bedrijf heeft plaats voor een leerling. Wat nu?
  • Neem contact op met de opleidingslocatie bij u in de buurt.
   Bent u al leerbedrijf van Schildersvakopleiding, dan organiseert Schildersvakopleiding een kennismakingsgesprek voor u met een leerling.
   Bent u nog geen leerbedrijf van Schildersvakopleiding, dan wordt er een kennismakingsgesprek met u georganiseerd.
   Tijdens dit gesprek worden de wensen en mogelijkheden van uw bedrijf besproken.
   Als uw bedrijf nog geen erkend leerbedrijf is, dan legt Schildersvakopleiding voor u het contact met de SBB. De samenwerking kan vervolgens starten.
 • Hoe wordt mijn bedrijf een erkend leerbedrijf?
  • De SBB erkent bedrijven als leerbedrijf. De opleidingsadviseur screent uw bedrijf, regelt de erkenning als leerbedrijf en adviseert u bij het organiseren van de opleiding in uw bedrijf.
   Bel of e-mail de opleidingsadviseur van de SBB bij u in de regio. Uiteraard kan ook Schildersvakopleiding u in contact brengen met de juiste persoon van de SBB.
 • Wat is de taak van een leermeester?
  • Een leermeester is degene bij het leerbedrijf die leerlingen begeleidt. Hij is de spil in de opleiding van de leerling en speelt een belangrijke rol bij het beoordelen van de leerprestaties van een leerling. Een leermeester heeft het beroep waarvoor de leerling in opleiding is. Hij is dus het dagelijkse voorbeeld voor de leerling.
 • Hoe wordt iemand leermeester?
  • Het belangrijkste is dat de werknemer werkt bij een erkend leerbedrijf, of bij een bedrijf dat erkend leerbedrijf wil worden. Een gemotiveerde, ervaren en gediplomeerde werknemer kan een leerling in opleiding onder zijn hoede nemen. Hij of zij wordt dan leermeester. De leermeester is voor de leerling het vaste aanspreekpunt binnen het leerbedrijf.
 • Hoeveel tijd kost het opleiden van een leerling?
  • Het begeleiden van een leerling kost tijd. Hoeveel tijd is afhankelijk van de leerling, van het opleidingsniveau en van de hoeveelheid (werk-)ervaring die de leerling al heeft. Het kennismakingsgesprek is bedoeld om de kijken of er een ‘klik’ is tussen uw bedrijf en de leerling, maar ook om in te schatten hoeveel tijd de begeleiding van deze leerling zal kosten.
   Hoe langer de leerling meeloopt, hoe minder tijd de leermeester kwijt zal zijn. De leerling zal immers steeds zelfstandiger gaan werken.
 • Kan mijn bedrijf via Schildersvakopleiding ook flexibel personeel inhuren?
  • Schildersvakopleiding heeft Schildersvakopleiding NEXT, de uitzendpoot die exclusief is voor Schildersvakopleiding-leerbedrijven.
   Via Schildersvakopleiding NEXT kunnen Schildersvakopleiding leerbedrijven flexibel beschikken over gekwalificeerde vakkrachten. Deze vakkrachten zijn gediplomeerde ex-leerlingen van Schildersvakopleiding die na afronding van hun opleiding niet in dienst konden treden bij het leerbedrijf waar zij tijdens hun opleiding gedetacheerd zijn geweest. Via Schildersvakopleiding gaan deze vakkrachten op uitzendbasis aan de slag in de branche.
 • Geeft Schildersvakopleiding ook advies over de ontwikkeling van mijn huidige medewerkers?
  • Schildersvakopleiding is u ook graag van dienst bij het verder ontwikkelen van de (vak-)vaardigheden van uw medewerkers. De opleidingslocatie bij u in de buurt kan samen met u bekijken welke opleidingswensen uw bedrijf heeft. We kunnen die wensen vertalen naar opleidingsactiviteiten voor uw medewerkers.