Beste Leerbedrijf en Leermeester 2020

Erkende leerbedrijven en leermeesters kunnen zich vanaf nu aanmelden bij hun Schildersvakopleiding voor de verkiezing ‘Beste Leerbedrijf’ en ‘Beste Leermeester’ in de onderhoudsbedrijfstak. De inschrijfdatum sluit op 1 juni 2020. Iedere Schildersvakopleiding krijgt de mogelijkheid om minimaal één en maximaal drie leerbedrijven en/of leermeesters aan te bevelen bij de beoordelingscommissie.


Meedingen naar landelijke verkiezing

De SBB organiseert landelijke verkiezingen van het beste leerbedrijf en de beste leermeester in Nederland. Daarbij dingen bedrijven en leermeesters uit alle bedrijfstakken mee. Van installatiebedrijf tot schoenmaker, van schoonheidsspecialisten tot horeca en van hoefsmeden tot bedrijven in de beveiliging. In onze bedrijfstak is opleiden van nieuwe vakmensen van oudsher gebruikelijk. Goede leerbedrijven en leermeesters verdienen het om mee te dingen naar deze verkiezing.

Winnaars tijdens ALV OnderhoudNL bekend gemaakt

De beoordelingscommissie bezoekt deze bedrijven en leermeesters en nomineert op basis van het bezoek drie bedrijven en drie leermeesters. Het voorstel van de genomineerde bedrijven en leermeesters wordt bekrachtigd door het bestuur van de OnderhoudNL sector Opleidingen. In het najaar zullen de winnaars tijdens de algemene ledenvergadering van OnderhoudNL bekend worden gemaakt. Zij worden vervolgens door OnderhoudNL voorgedragen voor de landelijke verkiezing bij de SBB. Meld je aan bij de Schildersvakopleiding waar je bedrijf aangesloten is door een mailtje te sturen. Dat kan hier.

Hoe werkt het?

Iedere opleidingslocatie heeft de mogelijkheid om een leerbedrijf en/of  een leermeester vóór 1 juni 2020 aan te leveren bij OnderhoudNL Opleidingen.  

Het leerbedrijf en/of leermeester moet voor deelname aan de verkiezing aan de onderstaande criteria voldoen:

 1. Het bedrijf zelf heeft zich bereid verklaard aan de verkiezing deel te nemen. 
 2. Een beoordelingscommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van Schildersvakopleiding, bedrijfsleven (ondernemers) en OnderhoudNL beoordeelt de aanmeldingen.
 3. Uit de aanmeldingen wordt een representatief aantal (5-10) bedrijven/leermeesters geselecteerd  (of bij een klein aantal de volgorde van voorkeur) 
 4. Deze geselecteerde bedrijven/leermeesters worden op bezocht met een vooraf samengestelde vragenlijst.
 5. Op basis van de bezoeken worden door de beoordelingscommissie drie bedrijven en drie leermeesters genomineerd.
 6. Van de drie genomineerde leerbedrijven en genomineerde leermeesters wordt een aparte video-opname gemaakt, welke tijdens bijvoorbeeld het landelijke ALV worden getoond. 
 7. Deze genomineerden worden nogmaals door de beoordelingscommissie bekeken en beoordeeld en uiteindelijk wordt op basis van argumenten een winnaar gekozen die tijdens de ALV bekend wordt gemaakt.

De prijs bestaat uit: voor alle genomineerde een oorkonde en voor de winnaar een waardecheque + wisselbokaal

Criteria

Beste Leerbedrijf                                  

 • Het voorgedragen bedrijf is minimaal een jaar erkend als leerbedrijf (SBB-erkenning)
 • Het voorgedragen bedrijf leidt actief studenten op; op het moment van voordracht wordt minimaal een mbo-student in het bedrijf opgeleid.
 • Het voorgedragen bedrijf is het afgelopen jaar niet tot sectorwinnaar beste leerbedrijf uitgeroepen 

Beste Leermeester

 • De voorgedragen leermeester werkt bij een erkend leerbedrijf
 • De voorgedragen leermeester heeft meer dan een jaar ervaring met het opleiden van MBO-studenten
 • De voorgedragen leermeester leidt actief studenten op; op het moment van voordracht leidt der leermeester minimaal  één MBO-student op 
 • De voorgedragen leermeester is het afgelopen jaar niet tot sectorwinnaar beste leermeester uitgeroepen. 

Beoordelingsterreinen

 • wijze van begeleiding van student door leermeester
 • opleidingsmogelijkheden 
 • grootte bedrijf 
 • type werkzaamheden
 • kwaliteit werk
 • bijzondere projecten
 • bijzondere omstandigheden
 • bijzondere prestaties